Finala Eurovision România 2015

UN ARTICOL DE EDUARD DORNEANU

 

Duminică, 8 martie, a avut loc la Craiova etapa finală a Eurovision România. Organizarea a fost exemplară, la fel şi calitatea transmisiei TV. Iată o scurtă descriere a concursului:
– Voltaj a intrat în concurs cu melodia De la capăt. Probabil că locul întâi obţinut în urma celor 24 de puncte (12 puncte de la public şi 12 din partea juriului) este considerat de mai toată lumea ca fiind meritat. Melodia are mesaj, iar trupa foarte mulţi fani. Am ascultat şi varianta în limba engleză a melodiei câştigătoare şi impresia mea a rămas neschimbată: este simplă, curată, cu un mesaj care poate emoţiona. Totuşi, trupa nu are un vocal de excepţie. Poate de aceea unora li se pare că De la capăt este plată, fără nimic spectaculos. Îi felicit pe cei de la Voltaj şi le doresc mult succes în finala de la Viena. Nu cred că melodia lor merita un loc în top 3 în finala de duminică, dar nu pot nega că se pot obţine multe puncte la Viena deoarece mesajul propus de Voltaj se potriveşte cetăţenilor mai multor ţări, nu doar românilor. Desigur, există şi riscul ca unii europeni să o considere prea patetică şi plictisitoare. Oricum, cei de la Voltaj au ştiut să ascundă în spatele mesajului emoţionant faptul că nu au un solist vocal pe măsura Eurovisionului şi nici un show deosebit.
– Băieţii au propus juriului şi publicului melodia Dragoste în lanţuri. Am tot respectul pentru aceşti tineri care au visat că vor reprezenta România, dar prezenţa lor în finală poate fi doar un subiect de glume şi de răutăţi. Din păcate, numai unul dintre cei trei tineri (mă refer la băiatul cu barbă) a fost la înălţimea concursului, iar coregrafia s-a apropiat de penibil. Băieţii nu au primit puncte. Îmi pare rău pentru ei, dar această umilinţă nu putea fi evitată.
– Tudor Turcu a interpretat melodia Save us şi a lăsat o impresie foarte bună. Tudor este un profesionist, are o voce specială şi este o prezenţă plăcută. Melodia sa a avut un mesaj interesant şi se părea că anul acesta există speranţe de calificare. Punctajul final l-a situat pe Tudor Turcu departe de prima poziţie: 8 puncte din partea publicului şi 5 din partea juriului. I-aş sugera lui Tudor ca la anul să se înscrie la preselecţia Eurovision pentru a reprezenta o altă ţară, una unde muzica sa specială poate fi apreciată.
– Aurelian Temişan feat Alexa şi melodia Chica latina au fost o combinaţie ciudată de tinereţe şi aroganţă. Muzica a lipsit, iar gesturile chinuite şi expresivitatea de paradă nu au putut salva o prestaţie care se voia insolită. Mă întreb de ce a acceptat Alexa să cânte alături de Aurelian Temişan, dar nu cred că voi găsi prea curând un răspuns. Cei doi au obţinut 5 puncte, 3 din parte publicului şi 2 din parte juriului.
– Rodica Aculova cu melodia My Light nu a reuşit să-i surprindă cu nimic pe spectatori şi pe telespectatori. O astfel de melodie nu avea ce să caute în finală. Nu a primit puncte şi cred că oriunde ar fi concurat, rezultatul Rodicăi Aculova ar fi fost acelaşi.
– Blue Noise cu melodia Love Won’t Run away au fost o surpriză foarte plăcută. Cele 14 puncte (7 din partea publicului şi 7 din partea juriului) au fost primite pe merit. Poate că Love Won’t Run away ar fi meritat chiar o clasare mai bună, dar duminică asta a fost tot ce a putut obţine.
– Ovidiu Anton a interpretat fantastic melodia Still Alive. Înclin să cred că Still Alive ar fi adunat multe puncte dacă s-ar fi calificat pentru finala de la Viena. Ovidiu Anton a primit 15 puncte (5 puncte din partea publicului şi 10 din partea juriului). Recomand şi lui Ovidiu Anton ca pe viitor să se înscrie la preselecţia Eurovision a altei ţări. În România este imposibil ca o trupă sau un cântăreţ care nu este foarte popular să câştige finala. Votul publicului este foarte important, iar melodii precum Still Alive sunt clar dezavantajate câtă vreme interpretul nu se bucură de popularitate.
– Lara Lee a primit pentru melodia Superman doar 7 puncte: 1 din partea publicului şi 6 din partea juriului. Am admirat o voce superbă şi o coregrafie foarte interesantă. Lara Lee merita o clasare mult mai bună, dar juriul şi mai ales votul popular i-au oprit ascensiunea.
– Luminiţa Anghel cu A Million Stars a prezentat un show de excepţie: voce la superlativ, coregrafie, joc de lumini. Sincer să fiu, oricât de binevoitor aş fi, nu pot compara pe Luminiţa Anghel cu solistul trupei Voltaj. Luminiţa Anghel a fost duminică seara o învingătoare, chiar dacă a ocupat în final doar locul 2 obţinând numai 18 puncte (10 puncte din partea publicului şi doar 8 puncte din partea juriului).
– Cristina Vasiu şi melodia Nowhere nu au impresionat, în ciuda unui show deosebit. Cele 5 puncte (2 din parte publicului şi 3 din partea juriului) sunt mai mult decât suficiente.
– CEJ cu melodia We Were in Love au reprezentat o pată de culoare, dar la Craiova puteau concura şi Tarja Turunen, Metallica sau U2, şansele de câştig ar fi fost minime. Impresia generală a fost că locul întâi era rezervat, CEJ a obţinut 10 puncte (6 puncte din partea publicului şi 4 din partea juriului).
– Super Trooper şi melodia Secret Place au obţinut 5 puncte (4 din partea publicului şi 1 din partea juriului). Despre ei nu pot să spun decât atât: câţiva oameni frumoşi care au încercat să transmită ceva deosebit. Cred că nu au reuşit.
În concluzie, această ediţie Eurovision România a fost una de excepţie. Cel puţin trei melodii prezente în concurs ar fi putut lupta cu şanse reale de a ajunge în top la Viena. E adevărat că niciuna dintre ele nu s-a calificat, dar voi ţine şi eu pumnii pentru Voltaj. Poate că mesajul melodiei De la capăt va aduce puncte şi o clasare onorabilă. Nu pot încheia acest articol fără a mulţumi votului popular din Republica Moldova care ne va aduce 12 puncte în finala de la Viena.
Hai România!

Finala Eurovision România 2015