HIENIZAREA

Se ia un popor. Unul care își închipuie că are rădăcini latine. Poporul trebuie să fie condus de un președinte cu accent nemțofilian și de un prim-ministru aflat mai mereu pe scaunul copilotului. Apoi se bagă în seamă trei televiziuni . Televiziunile prezintă știri din oră în oră, iar între calupurile de știri , moderatorii și invitații permanenți ( nu mă refer la politicieni ) dau verdicte, se spurcă reciproc și aruncă pe piața media scenarii diferite, în funcție de interese. Dacă politicienii merg prin țară de voie de nevoie, unii dintre moderatori par înțepeniți în studiouri. Și totuși, doar ei știu ce e rău și ce e bine, ce e calp și ce e strălucitor. Adeseori le privesc fețele. Dau sonorul televizorului la minim și îi privesc. Nu caut să îi înțeleg. Nu vreau să le ascult frazele veninoase. Îi privesc fără să îi ascult. Atât.
După cum vă spuneam: se ia un popor. Unul format în mare parte din oameni necăjiți, fără repere, fără speranțe. Apoi se ridică o clădire mare unde Iisus va primi în audiență pe toți oropsiții ortodocși ai patriei. Clădirea e sfântă, atât de sfântă încât toți cei care îi trec pragul devin frați de cruce cu jumătate din apostoli, mucenici și prooroci. Cealaltă jumătate rămâne disponibilă catolicilor, protestanților și sectelelor de diferite obiceiuri ale planetei. Există și extensii ale clădirii : bocaniene, paraschiviene, dumitriniene și etceteriene. Acolo se stă la coadă pentru un moment unic : țucarea oaselor . Botoxate sau nu, buzele credincioșilor primesc răceala ipocriziei mistice și asta îi face să poată și să se poată minți în continuare.
Deci, se ia un popor, o clădire și trei televiziuni . Se mixează informații fel de fel. Apoi cineva cade într-o groapă . Nimeni nu știe cine e păpușarul șef deși se rostesc tot felul de nume. Acest procedeu se numește hienizare și are ca scop mutilarea unui neam . Cui folosește ? Depinde de cine mă întreabă. Și de ce.

Eduard Dorneanu
Mălini – 30.10/2015

156703_435736836492619_208039850_n (1)