Dylănismul și ipocrizia de șa(h)ntier

Vă spun de la început: tot atâtea ore dorm pe noapte câte dormeam și înainte ca marele scriitor Bob a lu Dylan să ajungă ,,uinăr’’ de Nobel literar. Viața mea e absolut la fel, planeta e încă întreagă și pâinea neagră are același gust de caramele amestecate cu usturoi chinezesc.
Vestea asta nu m-a îndurerat din două motive: 1 Peste tot există o Unirea Urziceni în stare de șoc anafilactic și 2 Nu e nimeni vinovat că fiul lui Iapet ( ăla înlănțuit de stânci și ciugulit de vultur) nu joacă la păcănele.
Ok, nimeni nu ar trebui să reproșeze juriului că l-a ales pe scriitorul/poetul/muzicianul genial Dylan și nu pe altcineva. Pe mine mă distrează, în schimb, rebelii apăruți peste noapte prin România care afirmă că Dylan e un creator literar destul de bun. Nu contează dacă au sau nu dreptate, întrebarea mea este alta: de ce nu ați afirmat că Bob era un mare scriitor/poet până a primit premiul? Cum de abia acum îi cântați ,,gingăl bel’’ și ,,frerî jacî’’ în niponeză? Într-o țară ca a noastră, unde au lansări de carte și geniile și agramații, iar criticii literari sunt alături de marile talente ale Universului cum era Patrocle de călcâiul cuiva, mister Bob nu a fost lăudat mai de nimeni înainte de Nobel, poate doar de cei care i-au tradus și tipărit cărțile. No, atunci întreb și eu ca Lacoon în fața unui șarpe adus cu forța pe o plajă exotică: ,,de unde și până unde atâta dylănism’’ ? Răspunsul e mai simplu ca un cârâit de găină stresată: dă bine să te dai fan Bob Dylan. La urma urmei, scrie mai fain ca poeții noștri care ne intoxică cu versuri despre organe sexuale, alcool și alte mizerii care maschează lipsa de inspirație, nu-i așa? Cântecele sale sunt cunoscute și fredonate de o groază de lume, de la gospodinele care își închipuie că numele Capul Bunei Speranțe este o pastilă de potență până la doctorii în laudologie care stau lipiți de sticla televizoarelor ca bondarii de paharele cu suc acidulat. Altceva m-a uimit oleacă acum câteva ore. La un post de televiziune am auzit următoarea știre : ,,Bob Dylan a anunțat că acceptă premiul Nobel’’. Știrea asta chiar merită comentată. Eu pot spune doar atât : Bob, cap sau pajură? Să zicem, pajură. Ok?
EDUARD DORNEANU
Mălini-30 octombrie/2016