De ce îți tremură mâinile, domnule politician ?

Era prin ’92. Un coleg ( eram student la Univ din Suceava) m-a păcălit : a spus că la Casa de Cultură e intrare gratuită la o piesă de teatru. L-am crezut. În loc de teatru, am nimerit la o un fel de paranghelie politică: câțiva politicieni locali promiteau audienței că în schimbul voturilor vor aduce traiul bun în România. Oamenii puneau întrebări, politicienii promiteau orice, oricât, oricum. Un domn solid era cel care dădea cuvântul celor din sală. Mi-am încercat norocul și am ridicat mâna:
-Domnul pletos de lângă ușă!, a strigat politicianul. Spuneți !
-Aș vreau să știu câți bani vor fi alocați pentru cercetare, am strigat voios. Mai precis, pentru a se găsi un leac pentru a se stopa procesul de îmbătrânire.
-Domle’, cu asta se ocupă Biserica și căpitanul chel din filmul ,,Star Trek”. Noi avem treburi serioase.
Oamenii au râs și au ascultat mai departe minciunile politicienilor.
Azi, l-am revăzut pe politicianul care promitea lapte și miere prin anii ’90. S-a rerecăsătorit. Actuala nevastă e fiica unei foste colege de-a mea de facultate. I-am găsit lângă mașina lor de lux, se certau, nu știu de ce. Am observat că mâinile fostului politician tremurau cumplit. Bărbatul pare foarte bolnav, nu știu de ce a ieșit pe așa vreme din casă și a ajuns tocmai în Mălini. Mă apropii de el și îl întreb.
-Cum de un fost politician atât de șmecher ca dvs, a ajuns în așa o stare urâtă de sănătate? De ce îți tremură mâinile, domnule politician?
Cuvintele mele îl enervează, dar încearcă să comunice într-un mod civilizat.
-Oamenii îmbătrânesc, domnule. Dar cum vă numiți? O să merg la spital și o să mă fac bine.
-Sunt pletosul de lângă ușă, distinse domn politician. Și să știți că nu are sens să mergeți la spital. Ați putea încerca să îl contactați pe căpitanul chelios din ,,Star Trek” sau mai bine, puteți cere ajutorul Bisericii. Doar că din pământ de țintirim, nu se mai întoarce nimeni.
Nevasta lui îi spune cum mă numesc. Politicianul urlă:
-Să te ia dracu’ Eduard Dorneanu! Eu am făcut ceva pentru țara asta! Dacă nu erau cei ca mine, ce se alegea de țara asta? Ar trebui să ne pupați în cur, băi boule.
Nu îi răspund. E Postul Mare și clopotele Bisericii din Mălini au început a bate. Tot ma tare. . .

Eduard Dorneanu
Mălini-20 Martie/2018